A kávé gátolja a növekedést


Település:
Pest megye, Szigethalom

Kategória:
Egészség, Tévhitek

Létrehozva:
2020-02-05 22:17:22

Cikk írója:
Burjan Ildiko


A kávé gátolja a növekedést

Koffeint számos élelmiszer tartalmaz, például a tea, a kakaó, a csokoládé és a kóla is. Meg persze a kávé.

De vajon igaz az, amitől sok szülő retteg?

Tényleg hatással van a gyerekek koffeinfogyasztása a csontjaik növekedésére? Szögezzük le: ezt semmilyen kutatás nem bizonyította eddig. A gyakori koffeinfogyasztás ugyan a felnőtteknél kissé mérsékelheti a kalcium felszívódását, de egy csésze kávé ilyen hatását már egyetlen evőkanál tej elfogyasztása is semlegesíti.

A koffein káros hatásával kapcsolatos rémhírt egyébként valószínűleg egy amerikai gabonagyártó cég – koffeinmentes reggeli italát népszerűsítő – reklámja terjesztette el. Ez azt állította, hogy a kávé idegméreg, amit soha nem szabadna gyerekeknek adni. Ez persze nem igaz!

Ha viszont már a kávénál tartunk, akkor oszlassunk el gyorsan egy másik közkeletű tévhitet is! Te is hallottad már, hogy a kávé és a sör kiszárít, ugye? De miért is? Azért, mert a koffein és az alkohol vízhajtó hatásúak. Ez igaz. Csakhogy ipari mennyiségben! Egy-két kávé vagy sör koffein-, illetve alkoholtartalma tehát még bőven kevés ahhoz, hogy kiszáradj. Épp ellenkezőleg: csekély mennyiségű kávé vagy sör pont ugyanolyan jól hidratál, mint a víz.