Kemencében sült csülök


Település:
Komárom-Esztergom megye, Tatabánya

Kategória:
Receptek, Főétel receptek

Létrehozva:
2019-10-19 09:09:57

Cikk írója:
Erős Zsuzsanna


Kemencében sült csülök

Nem csak kemencében, sütőben is készíthető

  • Hozzávalók:
  • 4 db keresztben elvágott elsőcsülök
  • 1 nagyobb fej káposzta
  • 50 dkg császárszalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 fej lilahagyma
  • 1,5 kg burgonya
  • 1,5 olaj
    • 1 db erőleveskocka
    • 5 gerezd fokhagyma
    • köménymag
    • egész bors
    • őrölt bors
    • sertés sült fűszerkeverék
    • 10 dkg olvasztott vaj szükség szerint
  • ELKÉSZÍTÉS

    Elkészítés: 1., A csülköket megtisztítom, és felrakom annyi vízben főni, hogy ellepje. Ízesítem sóval, egész borssal, fokhagymával és leveskockával. Forrásig nagy lángon, majd takarékon főzöm fél órát. Tűzről levéve a csülköket kiveszem a főzőléből, és állni hagyom.

    2., A káposztát és a vöröshagymákat szálára vágom. A hagymát megdinsztelem, hozzáadom a káposztát. Sóval és egész köménnyel ízesítem, saját levében kb. fél órát fedő alatt párolom.

    3., A császárszalonnát felkockázom, zsírjára engedem, de nem pirítom meg, majd leszűröm, és külön rakom a szalonnát és a zsírt.

    4. A burgonyát héjában megfőzöm, majd megtisztítom és negyedelem. A szalonna zsírjával összekeverem (ha még szükséges, a vajat is hozzáadom), ízlés szerint sóval és borssal ízesítem, és tepsibe teszem.

    5. A párolt káposztát összekeverem a szalonnával, és elterítem egy nagy tepsibe (a káposzta levét is!!), rászóróm és elrendezem a karikára vágott lilahagymát. Egyenlő távolságra egymástól elrendezem a csülköket ezen a káposztaágyon, és a sertéssült fűszerrel megszórom a csülköket, de úgy, hogy a káposztára ne kerüljön belőle. Alufóliával betekerem, és a felfűtött kemencébe teszem 40-45 percre. Utána a fóliát leveszem, visszateszem 45-55 percre, hogy szép pirosra süljön. Ezzel egy időben betolom a fűszeres zsíros krumplit is, és pirosra sütöm.

    Tepsiben hagyom, és így tálalom fel friss, puha kenyérrel!! Jó étvágyat!